En enorm lättnad att få en förklaring

När Maria och Philip adopterade treåriga Andrėja från ett barnhem i Litauen hade de ingen aning om att det fanns något som heter alkoholrelaterade fosterskador, än mindre hur det kan yttra sig.

De märkte direkt att Andrėja var ett hyperaktivt barn, hon bokstavligen hängde i gardinerna och sov inte på nätterna när de kom hem till Sverige. Hon visade ingen rädsla för faror, kunde kliva rakt ut i trafiken och följa med vem som helst som började prata med henne.

Sett i backspegeln kan Maria konstatera att Andrėja, förutom hyperaktiviteten, hade flera klassiska tecken på alkoholskador. Hon var t.ex. en ovanligt liten treåring, bara 80 centimeter lång och vägde knappt 10 kilo, hon hade även synfel och var allmänt sent utvecklad.

– Vi visste att hon kom från en missbruksmiljö men hade ingen aning om vad det kunde innebära för barnet, berättar Maria.

En ganska oförstående omgivning gjorde inte saken enklare.

– Vi fick hela tiden höra från både vänner, förskola och BVC att det är en stor omställning att bli adopterad och att allt säkert skulle lösa sig om något år, om inte förr så när hon började skolan.

Det var en läkare som ganska tidigt misstänkte att det fanns ett samband mellan Andrėjas olika symtom. Han noterade också misstanke om FAS i hennes journal, men ingen berättade något om det för de nyblivna föräldrarna.

– Vi fick från början ingen information om misstanken, vi fick senare reda på att läkaren trodde att vi inte skulle vara hjälpta av att veta.

Inget kunde vara mer fel, menar Maria.

– Det är otroligt viktigt att få ett svar på vad problemen beror på. Man slipper skuldbelägga sig själv som dålig förälder och det gör det lättare att be om - och få - rätt hjälp och stöd. Det är också viktigt för barnet att få veta varför allt inte fungerar som det gör för andra.

Det tog lång tid innan Maria och hennes make började ställa krav och begära hjälp, t.ex. i skolan och hos barnhälsovården. Det var först när Andrėja till sist blev utredd som 9-åring och fick diagnosen fetalt alkoholsyndrom, FAS, som deras ord fick en annan tyngd och de fick nytt självförtroende.

– Att få en förklaring till problemen var en enorm lättnad!

Vuxen med alkoholskador

Diagnosen har underlättat för Andrėja i många sammanhang, till exempel när hon bytt skola och personalen i förväg kunnat läsa på om hennes behov och förbereda såväl skolmiljön som undervisningen. Det blev också lättare att få rätt stöd av ledsagare som hon har hjälp av på fritiden.

- De har satt sig in i hennes diagnos och har fått större förståelse för att Andrèja har svårigheter som inte alltid syns. På så sätt har hon kunnat vara med på samma aktiviteter som andra ungdomar. 

Nu är Andrėja på väg att bli vuxen, hon går i gymnasiesärskola, har aktiviteter på fritiden. Hon är verbal och social, men har många utmaningar som är typiska för personer med FASD, exempelvis svårigheter med logiskt tänkande och matte. Att läsa av andra människor i sociala sammanhang skapar också problem i vardagen.

– Man får vara noga med sällskap och omgivning, förklarar Maria. Det är lätt att en sådan här person blir lurad och utnyttjad.

Hon återkommer till vikten av att få utredning och en eventuell diagnos ställd. Att man vet orsaken till problemen bidrar till att man som förälder orkar så mycket mer. Man kan också vara steget före och därmed undvika att barnet råkar ut för tråkigheter och kommer snett i livet.

<< Tillbaka
C
h
a
t
t
Nyhetsbrev