Till minne av Ann P. Streissguth

Dr. Ann P. Streissguth var professor i klinisk psykologi vid University of Washington School of Medicine och en pionjär vars forskning var avgörande för förståelsen av alkoholrelaterade fosterskador. Dr Ann, som hon ofta kallades, avled den 1 augusti 2023 i en ålder av 91 år.

Genom sin bok ”Fetal alcohol syndrome - a guide for families and communities” har Dr. Streissguth haft en avgörande betydelse för spridningen av kunskap om fetala alkoholskador även i Sverige. Redan år 1999 kontaktade FAS-föreningen Ann Streissguth, som lyckönskade den då nybildade FAS-föreningen och gav sitt personliga medgivande för att göra en svensk sammanfattning av boken. Denna blev den första informationsskriften om FAS på svenska.

Skriften har reviderats fortlöpande genom åren och används fortfarande av såväl föräldrar som personal inom skola och socialtjänst. Även personal inom hälso- och sjukvården har uppskattat att få kortfattad och lättillgänglig information - ofta förmedlad av föräldrar! - när man tagit emot patienter med FASD.

Den svenska sammanfattningen av Streissguths bok finns att köpa genom FAS-föreningen för endast 60 kronor + porto. (Häftad, 18 sidor i A4-format.) Beställ direkt via mail till info@fasforeningen.se eller läs mer här>>>

Läs mer om Ann Streissguth >>>

 

<< Tillbaka
C
h
a
t
t
Nyhetsbrev