Hjälp till att hjälpa Ukrainska barn på flykt

FAS-föreningens systerorganisation Fundacja Archipelag i Krakow, Polen, vädjar om stöd i hjälparbetet för de ukrainska flyktingar som nu kommer till Polen. 

Bożena Kolańska-Zytke Initiativtagare och grundare av organisationen vädjar om hjälp. Hon beskriver vad de ser på plats och olika alternativ för att stödja deras arbete.

Läs hennes brev: 

 

Kära vänner i Europa!

Vi vet att många av er har sett de ryska militära grymheterna som begås mot ukrainska civila. I Polen, på gränsen till Ukraina kan vi tydligt se den fasa som pågår där. Ett grovt, grymt krig där hundratals civila, inklusive barn, redan har dödats, och fler dör varje dag. Vi vet att många redan har hittat sätt att stödja ukrainska familjer och de av oss som hjälper till i Polen. Tack! 

Under de senaste två veckorna i Polen har vi blivit överväldigade av anländande mödrar och barn (över 1 miljon hittills, med uppskattning på 3 – 5 eller till och med 7 miljoner fler). 

Den polska regeringen tillåter flyktingar att arbeta lagligt och få tillgång till offentlig sjukvård. De planerar att finansiera mat och tillfälligt boende, men det går definitivt för långsamt och man kommer inte att kunna hantera den lavinartade efterfrågan. Det är därför många vanliga människor ställer upp för att hjälpa de familjer som kommer.  

För två veckor sedan avbröt vi våra liv och vanliga jobb för att hjälpa människor från gränsen till Ukraina, för att ordna bostäder, handla förnödenheter och samla in donationer. Många av oss har flyttat ut ur våra lägenheter, eller gjort plats i våra hem för att ta emot flyende familjer, människor vi aldrig mött förut. Våra kollegor, vänner och nästan alla vi känner har ordnat hjälp – människor gör detta på heltid och spenderar sina besparingar på att köpa mat, förnödenheter och betala för transporter. Vi är utmattade och har slut på alternativ för att hysa människor, men naturligtvis går inget av detta att jämföra med vad de flyende familjerna går igenom. Många ankommande ukrainare har inget annat val än att slå läger vid järnvägsstationer eller sporthallar. 

För bara två veckor sedan levde dessa människor normala liv. De är starka och beslutsamma. De vill inget hellre än att den här mardrömmen ska ta slut så att de kan återförenas med sina nära och kära och bygga upp sina liv igen. Under tiden hjälper vi dem att hitta trygghet hos vänner eller familj i Europa eller att hitta ett sätt att försörja sig. 

För att lätta på trycket från gränsstäderna, är de största utmaningarna i Polen nu att hitta bostäder längre västerut, organisera transporter och ge ekonomisk hjälp för vardagen (inköp av mat, blöjor, kläder etc.) 

@Gosia @Lewicka @Przemo @Marshka  

Utan stöd från hela Europa och världen räcker vi inte till. Du kan hjälpa oss att hjälpa! Det finns flera olika sätt:  

1) Donera till vår Fundacja Archipelag www.fundacja-archipelag.com i Krakow där alla våra insatser fokuseras. Vi tar främst hand om barn som lämnats utan sina föräldrar, men stödjer alla flyktingar för att ordna boende, transporter, mat och förnödenheter. I samarbete med så många fantastiska människor över hela Europa hjälper vi ukrainska flyktingar till det nya livet i olika länder.  

FUNDACJA ARCHIPELAG
SWIFT-KOD: BREXPLPWMBK
IBAN: PL 55 1140 2004 0000 3402 7859 4817
Meddelande på inbetalningen: SOS UKRAINA

2) Donera till vår gofundme-kampanj. Alla insamlade medel kommer att användas för att ordna tak över huvudet, transport, mat och förnödenheter, samt hjälpa ukrainska familjer till ett nytt liv. https://gofund.me/7f791af2 

3) Donationer till dessa respekterade, kända organisationer:
• SOS Wioski Dzieciece https://wioskisos.org  (Fosterfamiljer)
• Polsk humanitär åtgärd https://www.pah.org.pl/en/

4) Erbjud ditt boende i Europa här:
• Airbnb-boende för ukrainska familjer https://www.airbnb.org/help-ukraine 

• Erbjud/hitta tak över huvudet för ukrainska flyktingar https://www.shelter4ua.com/en 

5) Sprid budskapet – berätta för folk vad som händer och hur de kan hjälpa till.

Tack för allt stöd du kan ge! 

#stopwar #standwithukraine #refugeesupport 

Bożena Kolańska-Zytke
Initiativtagare och grundare av Fundacja Archipelag https://fundacja-archipelag.com/zarzad/  

 

<< Tillbaka
C
h
a
t
t
Nyhetsbrev