Det här är Lukas

Lukas fick funktionsnedsättningen FAS på grund av att hans biologiska mamma drack alkohol under graviditeten. Han föddes i Polen 1996 och bodde sina två första år på ett barnhem innan han adopterades till Sverige.

Text och bild: Rasmus Walldén på uppdrag av Annorlunda Exhibition i syfte att lyfta de som inte alltid får synas och höras för att göra samhället till en öppnare plats.

Vi möts upp i samlingsrummet på ett LSS-boende i Landskrona där jag möts av ett stort leende från Lukas Stjärnfäldt, 25.

Jag blir visad upp på andra våningen där vi går in i hans lägenhet.

Det är varmt och solen lyser upp de vita väggarna och vi slår oss ner vid köksbordet. Lukas tar fram ett par gamla pärmar han fått från sin mamma, sedan börjar han berätta lite om sig själv.

- Jag föddes i Gdansk i Polen 1996 där jag bodde mina två första år på ett barnhem innan jag adopterades till Sverige av mina föräldrar, säger Lukas.

Han är uppväxt utanför Landskrona med mamma pappa och bror. Någon kontakt med sin biologiska mamma har han inte idag.

Lukas fick funktionsnedsättningen FAS på grund av att hans biologiska mamma drack alkohol när hon bar honom i magen. Det mest förekommande med nedsättningen är att man får en smal kroppsbyggnad. Även förmågan med självinsikt är nedsatt då han behöver hjälp med vardagssysslor men ett gott självförtroende har Lukas.

- Jag får även hjälp med min ekonomi då jag inte förstår pengars värde.

Skolgången gick bra och ännu bättre på gymnasiet där Lukas valde hotell och restaurang, hans favoritämne var svenska. Vid examen utdelades ett stipendium för berömvärt slit, gott uppförande och god kamratskap.

- Jag förstod inte först att det va mitt namn rektorn ropade upp och jag blev jätteglad, säger Lukas med ett stort leende.

På vardagarna jobbar Lukas på daglig verksamhet men just nu har han fyra veckors semester och passar bland annat på att bada och spela fotbollsgolf med sina vänner. Innan pandemin jobbade han på ett café på ett bibliotek nere i centrala Landskrona. Därefter gick det över till att jobba med att paketera paket.

- Drömmen är att få jobba i butik och packa upp varor, berättar Lukas medan ögonen lyser upp på honom.

Hans största Idol inom musiken är Sanna Nielsen där han även gjort ett porträtt av henne på en pärlplatta, som jag inser direkt vem det är när Lukas förklarar.

På fritiden gillar han att umgås med vänner, se på film och lyssna på musik.

- Allt förutom dansband.

Jag tackar för att jag fick komma och hälsa på och fick ta del av Lukas liv. Han följer med mig ner och vinkar av mig medans jag går ut genom ytterdörren. Ett otroligt fint möte med en genuin människa jag kommer bära med mig. /Rasmus Walldén

<< Tillbaka
C
h
a
t
t
Nyhetsbrev