Bloggarkiv

Blogg

Systembolagets Alkoholrapport 2017 har barn och familj som tema
Katarina Wittgard från FAS-föreningen var med när Systembolaget släppte Alkoholrapporten 2017 och anordnade frukostmöte på huvudkontoret.
Läs mer
Ansiktsförändringar visar alkoholexponering
De specifika ansiktsdragen vid FAS – korta ögonspringer, utslätad läppfåra, liten uppnäsa med mera - är väldokumenterade. Exakt när olika förändringar av ansiktskraniet sker, och vilka mängder alkohol som orsakar de olika dragen har man dock haft liten kunskap om.
Läs mer

Vem blir först?

Vem blir först?
Vem blir först i Sverige med att starta en "Pusselskola" för elever med FASD?
Läs mer
FASD och ADHD, hur starkt är sambandet?
Många barn med FASD blir inte rätt diagnosticerade. En vanlig symtomdiagnos hos barn med FASD är ADHD eftersom symtom på alkoholrelaterade fosterskador ofta yttrar sig som ADHD. Dessvärre täcker inte ADHD-diagnosen in hela problematiken hos barn med FASD. Man missar därmed också möjligheten att ge rätt hjälp.
Läs mer
Tandproblem hos barn med FASD
Tänder som växer fel, mjölktänder som inte lossnar, och dålig tandemalj är några vanliga exempel på tandproblem som ofta drabbar barn med FASD.
Läs mer
Gratisråd och träningstips för barn med FASD
I FAS-föreningens nyhetsbrev för april får du bland annat tips om rolig träning för att hjälpa barn att lära sig korsa mittlinjen, något som är viktig för kognitiv och motorisk utveckling.
Läs mer
FAS-föreningen presenterar: Jenny Rangmar
På FAS-portalen vill vi lyfta fram personer som har och har haft stor betydelse för att öka kunskapen och förståelsen för personer med alkohol- och drogrelaterade fosterskador. En av dem som bedriver aktivt forskningsarbete är Dr Jenny Rangmar vid Psykologiska institutionen, Göteborgs universitet.
Läs mer
Att ha rätt till stöd är inte nödvändigtvis samma sak som att verkligen få det!
FAS-föreningens nyhetsbrev handlar denna gång om barns rätt och barns behov. Många föräldrar måste strida för att barnen ska få det de har rätt till. Borde vi istället prata om vad exempelvis skolan har skyldighet till?
Läs mer
Sex saker skolpersonal borde veta om att arbeta med barn med FASD
En kort webbkurs (10 min) som ger några viktiga punkter att tänka på i kontakten med barn och ungdomar med FASD i pedagogisk verksamhet. Föreläsningen är på engelska.
Läs mer
FAS i förskola/skola
Om du har ett barn i din grupp/klass som är lite speciellt, ett barn som verkar ha svårt att fungera i gruppen, är extra oroligt, eller inte verkar förstå regler och konsekvenser, då kanske det är ett barn med FASD. Här på FAS-portalen hittar du fakta om alkoholrelaterade fosterskador och också råd om hur du kan hjälpa barnet.
Läs mer
Page 5 of 5 First 1234[5] NextLast

Bloggarkiv

Blogg