Arkiv

Aktuellt från FAS-föreningen

Vi har kunskapen, resurserna och kompetensen, men vi är inte ens nära!
I Sverige bedrivs ytterst intressant och internationellt uppmärksammad forskning kring alkoholrelaterade fosterskador. Ändå ligger vi långt efter när det gäller att identifiera och diagnosticera barnen och - framför allt - tillgodose deras behov.
Läs mer
Testa virtuella socialkontor och vårdcentraler
För dig som arbetar med hälsa, vård och omsorg erbjuder kunskapsguiden.se virtuella socialkontor och vårdcentraler där du får öva dig i att ställa de svåra frågorna om familjesituationen.
Läs mer
Barn med FASD försvann efter rapport
Årets alkoholrapport från Systembolaget ingav hopp. Denna gång skulle nämligen barnen stå i fokus. Besvikelsen när Systembolagets pressmeddelande skickades ut blev därför stor.
Läs mer
Systembolagets Alkoholrapport 2017 har barn och familj som tema
Katarina Wittgard från FAS-föreningen var med när Systembolaget släppte Alkoholrapporten 2017 och anordnade frukostmöte på huvudkontoret.
Läs mer
Ansiktsförändringar visar alkoholexponering
De specifika ansiktsdragen vid FAS – korta ögonspringer, utslätad läppfåra, liten uppnäsa med mera - är väldokumenterade. Exakt när olika förändringar av ansiktskraniet sker, och vilka mängder alkohol som orsakar de olika dragen har man dock haft liten kunskap om.
Läs mer

Vem blir först?

Vem blir först?
Vem blir först i Sverige med att starta en "Pusselskola" för elever med FASD?
Läs mer
FASD och ADHD, hur starkt är sambandet?
Många barn med FASD blir inte rätt diagnosticerade. En vanlig symtomdiagnos hos barn med FASD är ADHD eftersom symtom på alkoholrelaterade fosterskador ofta yttrar sig som ADHD. Dessvärre täcker inte ADHD-diagnosen in hela problematiken hos barn med FASD. Man missar därmed också möjligheten att ge rätt hjälp.
Läs mer
Tandproblem hos barn med FASD
Tänder som växer fel, mjölktänder som inte lossnar, och dålig tandemalj är några vanliga exempel på tandproblem som ofta drabbar barn med FASD.
Läs mer
Gratisråd och träningstips för barn med FASD
I FAS-föreningens nyhetsbrev för april får du bland annat tips om rolig träning för att hjälpa barn att lära sig korsa mittlinjen, något som är viktig för kognitiv och motorisk utveckling.
Läs mer
FAS-föreningen presenterar: Jenny Rangmar
På FAS-portalen vill vi lyfta fram personer som har och har haft stor betydelse för att öka kunskapen och förståelsen för personer med alkohol- och drogrelaterade fosterskador. En av dem som bedriver aktivt forskningsarbete är Dr Jenny Rangmar vid Psykologiska institutionen, Göteborgs universitet.
Läs mer
Page 5 of 6 [5]

Bloggarkiv

Aktuellt