Arkiv

Aktuellt från FAS-föreningen

Svenska forskare slår fast; Agnes Wold har fel!

Svenska forskare slår fast; Agnes Wold har fel!

En häftig debatt har blossat upp efter att felaktiga och vilseledande uppgifter om riskerna med alkohol under graviditet presenterats i boken Praktika för blivande föräldrar av Cecilia Chrapkowska och Agnes Wold, Wahlström & Widstrand 2017.  

FAS-föreningen fördömer kraftfullt uppgifterna som gör gällande att 5-6 glas vin i veckan kan betraktas som ofarligt för fostret, med hänvisning till att vetenskapligt stöd för motsatsen saknas! Uppgifterna är mycket vilseledande för blivande föräldrar. För att undgå ansvar för att man ger potentiellt farliga råd menar författarna att de endast redovisar forskningsläget på området. Det faktum att alla forskare entydigt ger rådet att man ska avstå från att dricka när man är gravid, eftersom det är det enda säkra sättet att undvika risken för fosterskador, nämner man däremot inte.  

Alkohol är ett starkt fosterskadande gift. Ju högre dos alkohol fostret utsätts för, desto högre är risken för allvarliga skador. En mängd andra faktorer har dessutom betydelse för om skador ska uppstå och hur förödande de blir. Det är komplexa processer som är svåra att förstå och forskning pågår över hela världen för att få svar på frågan; finns det någon riskfri alkoholkonsumtion under graviditet?     

Några forskare och experter med alkohol- och drogrelaterade fosterskador som specialområde har i egna artiklar bemött uppgifterna i Praktika för blivande föräldrar. Olika media har även gjort reportage där forskare uttalar sig. Vi har sammanställt några artiklar skrivna av forskare och experter i seriösa medier här nedan. Här finns fakta på riktigt!  

Fler artiklar i ämnet presenteras på FAS-portalens sida Aktuell debatt >>

Bland de första att bemöta de felaktiga råden i Praktika för blivande föräldrar var Livsmedelsverket som den 2017-09-15 publicerade en artikel på sin hemsida där de säger att de är bekymrade över att de felaktiga uppgifterna får spridning. Deras artikel hittar du här >>
 AccentTidningen Accent har en artikel 2017-09-22 där man bland annat hänvisar till ny forskning från Australien. Studien visar att små mängder alkohol orsakar förändringar i ansiktet som är små men mätbara hos ettåriga barn. Det skulle kunna tyda på att även den känsliga fosterhjärnan påverkas, mer forskning behövs även här. Läs artikeln i Accent här >>

 LandgrenMagnus Landgren, barnneurolog och forskare med alkoholrelaterade fosterskador som specialområde, publicerar en artikel i Mariestads tidning där han går till hårt angrepp mot de referenser man hänvisar till i Praktikan för blivande föräldrar. Läs Landgrens artikel här (PDF) >>

 IS-JRLäkartidningen, vol 114, publicerade en artikel av Jenny Rangmar, Fil dr, psykologiska institutionen, Göteborgs Universitet och Ihsan Sarman, Med dr, barnläkare, Sachsska barn- och ungdomssjukhuset, Stockholm. Båda artikelförfattarna har alkoholrelaterade fosterskador som specialområde. Läs Jenny Rangmars och Ihsan Sarmans artikel här (PDF) >>

| Tillbaka

Bloggarkiv

Aktuellt

C
h
a
t
t

Få svar på frågor om alkohol- och drogrelaterade fosterskador

I Öppen chatt kan du när som helst ställa allmänna frågor om fosterskador av alkohol och droger till oss i FAS-föreningen. Om det inte finns någon online som kan svara direkt kan du alltid komma tillbaka och få svaret vid ett senare tillfälle, alla frågor och svar ligger kvar i chatten. Du kan också välja att få en notis via mail när din fråga är besvarad.

Vi erbjuder Expertchatt vid speciella tillfällen, då finns en medicinsk- eller annan expert online under och svarar på dina frågor. Information om det kommer att finnas här på FAS-portalen och annonseras via Facebook. Du kan också välja att prenumerera på vårt nyhetsbrev där vi presenterar aktuella experter.

I vår Öppna chatt kan du när som helst ställa allmänna frågor om fosterskador av alkohol och droger till oss i FAS-föreningen. Vid speciella tillfällen erbjuder vi även Expertchatt då en medicinsk- eller annan expert svarar på dina frågor direkt.

Gå till chatten