Arkiv

Aktuellt från FAS-föreningen

Tillsammans jobbar vi mot ett kompetenscentrum för FASD

Tillsammans jobbar vi mot ett kompetenscentrum för FASD

Trots att diagnosen FAS är känt sedan 1970 talet är kunskapen om följderna av alkoholkonsumtion under graviditeten fortfarande begränsad inom hälso- och sjukvård, liksom inom socialtjänst, för- och grundskola. Följden blir att barnen inte identifieras och får korrekt diagnos, en del barn får symtomdiagnoser som ADHD och autism, vilket leder till felaktig eller otillräcklig vård.

Under 20 års tid har FAS-föreningen med jämna mellanrum uppvaktat politiker och andra styrande. Målet har varit att uppmärksamma behovet av ett kompetenscentrum för att utreda barn som fötts med fosterskador av alkohol, så att dessa kan få rätt stöd och hjälp. Alltid med samma nedslående resultat. Det finns varken intresse eller resurser. Det har varit en tröstlös kamp.

Så en dag i april ringde telefonen på kansliet. I andra änden fanns Irma Kilim från IOGT-NTO som nu vill ta krafttag för att ett kompetenscentrum för alkoholskadade barn och vuxna ska komma till stånd. Ville vi samarbeta kring den frågan? OM vi vill! Äntligen!

Vi tar nya tag och med oss har vi som alltid professionen på området. Irma Kilim från IOGT sammanstrålade med Jenny Rangmar, forskare och fil dr. i psykologi med alkoholrelaterade fosterskador hos vuxna som specialområde, Ihsan Sarman, tidigare barnöverläkare vid Sachsska barn- och ungdomssjukhuset samt Susanne Åhlund, ordförande i barnmorskeförbundet i slutet av april för ett inledande möte på Socialdepartementet. Där träffade de Magnus Jonson, enheten för folkhälsa och sjukvård, för att presentera problemet att det inte finns ett nav, en myndighet med huvudansvar för frågan i Sverige. Man uppvaktade även Agnes Lundström på Socialstyrelsen och diskuterade samma fråga.

- Det har varit bra möten, säger Jenny Rangmar. Det finns många hinder på vägen, men bollen är i långsam rullning och vi har många trådar att dra vidare i. Vi kämpar på!

FAS-föreningen har i många år kämpat för att få ett kunskapscentrum för FASD, nu driver även IOGT-NTO frågan. Skriv på namninsamlingen!

| Tillbaka

Bloggarkiv

Aktuellt

C
h
a
t
t

Få svar på frågor om alkohol- och drogrelaterade fosterskador

I Öppen chatt kan du när som helst ställa allmänna frågor om fosterskador av alkohol och droger till oss i FAS-föreningen. Om det inte finns någon online som kan svara direkt kan du alltid komma tillbaka och få svaret vid ett senare tillfälle, alla frågor och svar ligger kvar i chatten. Du kan också välja att få en notis via mail när din fråga är besvarad.

Vi erbjuder Expertchatt vid speciella tillfällen, då finns en medicinsk- eller annan expert online under och svarar på dina frågor. Information om det kommer att finnas här på FAS-portalen och annonseras via Facebook. Du kan också välja att prenumerera på vårt nyhetsbrev där vi presenterar aktuella experter.

I vår Öppna chatt kan du när som helst ställa allmänna frågor om fosterskador av alkohol och droger till oss i FAS-föreningen. Vid speciella tillfällen erbjuder vi även Expertchatt då en medicinsk- eller annan expert svarar på dina frågor direkt.

Gå till chatten