Arkiv

Aktuellt från FAS-föreningen

1av100 - kampanj i höst

1av100 - kampanj i höst

Barnhälsovården missar tecken på att barn har alkoholrelaterade fosterskador. Kunskapsbrist är den främsta orsaken. För att öka medvetenheten och kunskapen om barn som blivit alkoholpåverkade för livet i fosterstadiet kommer FAS-föreningen att genomföra informationskampanjen “1av100” under hösten.   

Ett av 100 barn beräknas ha blivit så alkoholpåverkat under fostertiden att det fått bestående skador.  Det innebär att det varje år föds ca 1000 barn i Sverige som fått men för livet av alkohol redan innan de sett dagens ljus.  

- Det är som en livslång baksmälla, säger Katarina Wittgard, verksamhetsansvarig på FAS-föreningen som arbetar med att sprida kunskap om alkoholskadade barn.   

BVC har en nyckelroll för att de här barnen ska bli upptäckta och få rätt hjälp, men personalen saknar ofta den kunskap de behöver. De flesta vet att fostret kan bli skadat om mamman dricker alkohol under graviditeten, men få känner till hur omfattande skador det kan ge och att skadorna är bestående.   

För att bidra till ökad kunskap hos personal inom vården har FAS-föreningen skapat informationskampanjen 1av100 Det finns många myter om alkohol och fosterskador, men vad är sant och vad är falskt? På siten 1av100.se får man på ett par minuter troligen veta mer om alkohol och fosterskador än man fått veta under flera års studier. Utöver webbplatsen sprids kampanjen via tidningar, facktidskrifter och i sociala medier. Dessutom skickas en informationsfolder till alla landets BVC, för att hjälpa personalen upptäcka barn med alkoholrelaterade fosterskador.  

Kampanjen pågår under årets nionde månad då även Internationella FAS-dagen 9/9 infaller.  

| Tillbaka

Bloggarkiv

Aktuellt